A somról általában:
A som (Húsos som, Cornus mas L.) hazánkban honos, régen nagyobb jelentőséggel bíró csonthéjas gyümölcstermő növény.
Őshazája Közép-és Dél Európa, a Kaukázus környéke – nem véletlen, hogy napjainkban termésének fogyasztása, feldolgozása leginkább ebben a régióban (Törökország, Azerbajdzsán, Bulgária) jelentős. A som szavunk is török eredetű.
Hazánkban a középhegységek napos, déli lejtőin az erdőszéleken találkozhatunk leginkább ezzel a növénnyel, nagyobb számban azokon a területeken, ahol a talaj mésztartalma kedvező feltételeket teremt e növény számára.
Országos elterjedtségére és korábbi jelentőségére utalnak azok a helyiségneveink, amelyek ezzel a gyümölccsel hozhatók kapcsolatba: Somogy megye, Som település, Somberek (ez utóbbi településnév is illetve a szőlőhegyen az egyes dűlőket elhatároló, sombokor-csoportokat is így hívták.)
A som családneveinkben is megtalálható, elég, ha pl. a Somlai, Somossy, Somfalvi nevekre gondolunk.
A növény botanikai leírása
A húsos som a somvirágúak (Cornales) rendjébe, a somfélék (Cornaceae) családjába, a som (Cornus) nemzetségbe tartozó faj (Cornus mas L). Fásszárú, lombhullató cserje. Korán, februárban nyílnak sárga virágai, a sokszor még havas tájban könnyen észrevehetők ekkor a természetben a növények. Korai és hetekig tartó virágzása miatt park-és kertépítészeti jelentősége is kiemelendő.
Termése klasszikus csonthéjas termés, amely hengeres illetve körte alakú. Az érés során a piros összes árnyalatán keresztül az érett állapotot jelentő sötét bordóig változik a gyümölcs színe. A nemesített fajták gyümölcsmérete három-négyszerese a vad alak gyümölcsméretének, eléri a 6-8 grammot is. Kőmagja hosszúkás, ovális alakú, a kocsány felőli résztől kiinduló négy fehér sávval.
Lassan növő, hosszú életű növény, a géncentrumában nem ritkák a több száz éves példányok sem. Fája nagyon kemény, fajsúlya a hazai fafajok közül az egyik legnagyobb.
Növényvédelmi szempontból szerény igényű.
A som minden része értékes, hiszen a magjából láttunk már gyönyörű ékszereket, fájából pedig elegáns sétapálca vagy praktikus szerszámnyél készíthető.
A gyümölcs beltartalmi jellemzői:
A som éretten is viszonylag magas savtartalmú, egyedi, semmihez sem hasonlítható kellemes ízű, festőlevű gyümölcs. Nem magvaváló. A fogyasztási érettséget akkor éri el, amikor sötétbordó színűvé válnak a termések és lepottyannak a növényről. Az érés ideje Magyarországon augusztus-szeptember hónapokban van, egy-egy fajta szedése is heteken keresztül zajlik, mert a gyümölcsök egy adott növényen különböző érettségi állapotban találhatók.
A teljesen érett gyümölcsök friss fogyasztásra is ajánlottak. A som a beltartalmi paraméterei alapján ún. „Szuper élelmiszer”-nek minősíthető, az alábbi táplálkozásélettani hatásai miatt:
- Igen jelentős C-vitamin forrás: egységnyi tömegben kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
- Fontos makroelem forrás: Nátrium, Kálium, Kalcium, Mangán, Foszfor
- Mezo-és mikroelemekből kiemelendő: Vas, Cink, Réz, Mangán
- Szerves-sav tartalma mellé jelentős cukortartalom társul
- Polifenol, antocianin, flavonoid tartalma hozzájárul a vérképző rendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez,
- Enyhe hasfogó hatású
- Mindezeket a jó tulajdonságait a növény természetszerű, a tájjal, a termőhely tágabb és szűkebb környezetével összhangban, a fenntartható gazdálkodás módszereivel termesztve biztosítja.
A húsos som fontosabb beltartalmi paramétereit az alábbi táblázatban foglaltuk össze:
A húsos som energiát adó tápanyagai, víz-, sav-, ásványianyag- és élelmirost-tartalmaEnergia | kJ (kcal) | 267 (63,8) |
Fehérje | g/100g | 0,3 |
Szénhidrát | g/100g | 12,9 |
Zsírok | g/100g | 0,4 |
Víz | g/100g | 80…81,7 |
Sav | g/100g | 1,5…3,7 |
Ásványi anyagok | g/100g | 0,73 |
Élelmi rost | g/100g | 3,7 |
A húsos som fontosabb szénhidrát- és szerves sav tartalma
Glükóz | g/100g | 2,2…6,4 |
Fruktóz | g/100g | 2,5…4,7 |
Szacharóz | g/100g | 0,3 |
Almasav | g/100g | 3,5…4,4 |
Citromsav | g/100g | 0,03…0,18 |
A húsos som ásványianyag-tartalma | ||
K | mg/100g | 259 |
Na | mg/100g | 4 |
Ca | mg/100g | 42 |
Mg | mg/100g | 10 |
P | mg/100g | 16 |
Fe | mg/100g | 0,3 |
A húsos som vitamintartalma | ||
C-vitamin | mg/100g | 66,2 |
A vitamin | µg/100g | 12 |
Nikotinamid (B3) | mg/100g | 0,3 |
A pozitív táplálkozás-élettani hatásin túl a som gyümölcs természetesen egy fantasztikus ízű, számos módon fogyasztható és feldolgozható gyümölcs, amely méltán követel helyet (újra!) a magyar gasztronómiában!
A friss fogyasztáson túl a kimagozott gyümölcs velő (átlagos refrakció értéke 15 oBx) kiváló dzsemek, lekvárok, ivólevek, szörpök alapanyaga lehet. Fűszerekkel som chutney készíthető belőle, amely csakúgy, mint a somlekvár remek kísérője a vadételeknek, sülteknek.
Gyümölcsbor és pálinka – két olyan termék, amely választékbővítő és azonnal felismerhető, markáns és prémium ízélményt kínál a hozzáértők számára.
Aszalással és kandírozással tartósítva pedig különleges sütemények és édességek koronája lehet a gyümölcsünk.
Felhasznált irodalom:
- Kovács Szilvia: Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben, Cser Kiadó, Budapest, 2015.
- Aradi Péter és Jankó Gábor: Mindent a húsos somról (a Húsos Som Társaság tájékoztató kiadványa) 2017.
- L. Dokoupil és V. Reznicek: Production and use of the Cornelian Cherry – Cornus mas L. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis 2012.
A táblázatok adatainak forrása:
- Souci, Fachmann, Kraut, 2008 in Sz. Kovács: Vadgyümölcsök a kertben és ültetvényekben, 2015.
- Dyt. Fatma Cansu Önem: Kızılcık Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Adnan Menderes Üniversitesi 2018.